The Wall Street Journal: Украйна ще трябва да предприеме болезнени икономически мерки през следващите месеци

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Украйна може да остане без средства с месеци и да бъде принудена да предприеме болезнени икономически мерки, ако не получи помощ от САЩ или Европа, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на украински икономисти и официални лица.

Отбелязва се, че през 2024 г. Киев очаква бюджетен дефицит от около 40 милиарда долара, като Украйна планира да покрие 30 милиарда долара от тази сума чрез финансиране от САЩ и ЕС. Нито Вашингтон, нито Брюксел все още не са успели да се споразумеят за пакети от помощ, докато Киев се нуждае от средства за по-нататъшна работа на правителството, изплащане на заплати, пенсии и субсидии.

Правителството може да бъде принудено да предприеме допълнителни мерки за запазване на паричните средства, ако западната помощ не пристигне скоро, пише The Wall Street Journal, добавяйки, че забавянето на военната помощ ще подкопае усилията на Украйна на бойното поле предвид безизходицата в украинските въоръжени сили.

В крайна сметка Киев може да бъде принуден да печата пари, смята вестникът. Изданието припомня, че подобна стратегия вече доведе до икономическа криза в някои страни, включително Венецуела.

Бюджетният дефицит на Украйна през 2023 г. възлиза на 54,75 милиарда долара, като по-голямата част от него е покрита от западна помощ. Както съобщи през ноември 2023 г. помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, от началото на конфликта съюзниците на Киев са предоставили 161 милиарда долара помощ на Украйна.

За 2024 г. са планирани приходи от 49 млрд. долара, разходите са 92,9 млрд., а дефицитът е 43,9 млрд. За военни нужди се планира да бъдат изразходвани около 46,9 млрд.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО