Костадинов за шефското място в Комисията за контрол на службите: Това е класическа политическа лустрация

Публикувано преди 3 месеца  |  България

За „Възраждане“ не би било проблем, ако загуби председателското място в комисията за контрол на службите. Това обясни в отговор на журналистически въпрос в Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов, предават от БТА.

Става въпрос за класическа политическа лустрация, която е маскирана с някакви формални евроатлантически аргументи, коментира той. По думите му, вероятно, имало притеснение и заради това, че от политическата сила са проявили интерес какво се случва с контрабандата по границите.

На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси днес депутатите приеха предложението за промяна на правилника на парламента, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители, с която председателството на комисията за контрол на специалните служби вече няма да е ротационно. Предложението беше прието с 11 гласа „за“ и 6 „против“, въздържали се нямаше, предаде репортер на Novini.bg.

Миналата седмица на принципа на ротацията председател на комисията стана Николай Дренчев от „Възраждане“. От управляващото мнозинство обаче заявиха, че това е грешка, тъй като партията не изповядвала проевропейските ценности.

От „Възраждане“ коментираха и дългоочакваното от тях решение на Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционно решението от миналата година на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС във връзка с произвеждане на референдум за запазване на българския лев. Очевидно е, че съвсем скоро ще имаме решение, след като КС ще бъде попълнен – в противоречие с Конституцията, обясни Костадинов. По думите му въпросът от референдума по никакъв начин не е противоконституционен, каквито твърдения са били чути тази сутрин в пленарната зала, когато се е обсъждало прекратяването на правомощията на народния представител Десислава Атанасова, избрана за член на КС. И добави, че въпросът е формулиран от конституционалисти. Ние все пак ще изчакаме какво ще бъде окончателното решение на съда, но на 99 процента вече можем да бъдем убедени, че КС ще погази волята на българските граждани, българската Конституция, посочи Костадинов. Според „Възраждане“ това е била и идеята двамата избрани конституционни съдии от квотата на парламента да бъдат вкарани сега в КС. Нямаме намерение да спрем и да прекратим борбата, имаме златен шанс тази година с европейските избори, които ще променят картината в Европейския парламент, каза лидерът на „Възраждане“.

Оттук нататък това, което ни предстои , е сваляне на това правителство и създаване на ново конституционно мнозинство, обяви Костадинов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО