Финландия отлага приемането на закон за принудително експулсиране

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Финландия отлага приемането на закон за принудително експулсиране

Във Финландия се забави приемането на закон за принудително експулсиране, който позволява на бежанците да се отказва убежище на границата, съобщава вестник Helsingin Sanomat.

Очакваше се законът да влезе в парламента през втората седмица на май. Изданието уточнява, че предложението на правителството едва ли ще бъде представено следващата седмица, както се очакваше. Според източници на вестника, правителственият законопроект е във финалната фаза на подготовка, но в неделя все още не е бил готов да бъде изпратен на канцлера на правосъдието.

На 26 март, след обществено обсъждане на законопроекта, бяха внесени 59 предложения за промени в него от различни организации, включително Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Детския фонд на ООН, Финландския червен кръст , Асоциацията на бежанците, политиците от Европейския наказателен институт, Върховния административен съд на Финландия и рускоезичното „Александровско общество“.

На 4 април кабинетът на министрите на Финландия реши да остави затворени контролно-пропускателните пунктове на границата с Руската федерация за неопределено време поради неконтролираното пристигане на бежанци от трети страни.

Официален представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано каза, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове създава нови разделителни линии в Европа, отговорът на Москва на тези действия ще бъдат разработени в междуведомствен формат.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО