Началникът на генералния щаб на британската армия: Трябва да можем да се бием, нужна ни е войска от граждани

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Началникът на генералния щаб на британската армия Патрик Сандърс призова днес да бъде „обучена и въоръжена войска от граждани“ с оглед на рисковете от конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сандърс се позова на примера на някои европейски страни, които взимат мерки, за да засилят отбраната си предвид „руската заплаха“.

„Трябва да сме способни да се бием и да печелим по убедителен начин войни и на сушата“, а не само по въздух и вода, изтъкна генералът в реч, произнесена в Лондон. Сандърс отдавна критикува намаляването на броя на войниците в британската армия.

„Имаме нужда от организирана армия в името на бързия растеж“, отбеляза началникът на генералния щаб, като поясни, че освен професионални войници, Великобритания има нужда и от „войска от граждани“.

Според генерал Сандърс трябва да бъдат взети мерки, за да може при нужда обществото да бъде поставено на военна нога.

„Това е акция, която трябва да мобилизира цялата нация. Украйна илюстрира факта, че редовните армии започват войните, а армиите от граждани ги печелят“, подчерта Сандърс.

Началникът на генералния щаб на британската армия направи това изявление броени седмици преди да се навършат две години, откакто руските сили нахлуха в Украйна и накараха европейските страни да се замислят до каква степен са подготвени за възможен голям конфликт.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО