Президентът: Антимигрантската риторика може да навреди на икономиката ни

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер предупреди днес, че увеличаването на крайнодясната риторика за принудително експулсиране на чужденци от Германия може сериозно да навреди на икономиката на страната, предаде БТА.

Щайнмайер каза по време на посещението си във Виетнам, че враждебността към мигрантите е притеснителен въпрос, който многократно бива повдигнат на срещите му с германската бизнес общност.

„Много предприемачи забелязват това: Ако за Германия се говори с безпокойство, че страната се отклонява в политическо отношение, че се затваряме в себе си и даваме свобода на дискриминацията или злепоставяме хората, това вреди и на икономиката“, заяви Щайнмайер в Хошимин.

Акцент по време на държавната му визита във Виетнам са усилията за набиране на квалифицирани работници, които да работят в Германия, отбелязва ДПА.

Германски компании многократно се оплакаха от липсата на високо квалифицирана работна ръка и от трудностите при търсенето на подходящия персонал. Притесненията по отношение на нарастващата подкрепа за крайнодясна политика в Германия са важна тема при преговорите както във Виетнам, така и в Германия, каза Щайнмайер.

„По този въпрос, радвам се, че предприемачите все повече говорят открито за това“, заяви германският президент.

Той похвали масовите протести из цяла Германия срещу партия „Алтернатива за Германия“ и други десни екстремистки организации като ясен знак за демокрация и толерантност.

„Демократичният център на нашето общество се събуди и усеща своята отговорност“, подчерта Щайнмайер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО