Новоизбраният президент на Тайван: Надяваме се САЩ да продължи да ни подкрепя

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те каза в четвъртък, че се надява, че Съединените щати ще могат да продължат да подкрепят твърдо Тайван, тъй като той се срещна с първата група американски законодатели, посетила Тайпе, след като спечели избори по-рано този месец, предаде

Лай, от управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван (DPP) и настоящ вицепрезидент, ще встъпи в длъжност на 20 май. Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, смята, че той е опасен сепаратист и отхвърли предложенията му за преговори.

На среща с лидерите на тайванската група на Камарата на представителите на САЩ, републиканския представител Марио Диас-Баларт и представителя на Демократическата партия Ами Бера, Лай каза, че демокрацията и свободата са основни споделени ценности със САЩ.

„Тайван е разположен в първата островна верига и стои на предната линия на авторитарното разширяване на Китай. Това прави Тайван ключово стратегическо място. Стабилността през Тайванския проток е изключително важна за регионалния и глобален мир и просперитет“, каза Лай.

Лай добави, че ще продължи да защитава статуквото на мира и стабилността през Тайванския пролив.

„Надявам се, че Съединените щати могат да продължат да подкрепят твърдо Тайван, да задълбочат двустранното сътрудничество и отношения и да работят с други демократични партньори, за да осигурят мир и просперитет в региона“, каза той.

„Надявам се също, че двамата съпредседатели и нашите приятели в Конгреса на САЩ могат да продължат да подкрепят Тайван в укрепването на способностите му за самоотбрана.“

Диас-Баларт каза на Лай, че основното му послание е, че подкрепата на САЩ за Тайван е твърда, реална и „100% двупартийна“.

„Бъдете сигурни, че имате подкрепата на Конгреса на Съединените щати“, каза той.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки.

Китай многократно е предупреждавал Съединените щати да спрат подкрепата си за Тайван и въпросът е постоянен дразнител в китайско-американските отношения.

Миналата седмица Лай и президентът Цай Инг-уен бяха домакини на двама бивши високопоставени американски служители, които бяха на посещение като част от неофициална делегация, изпратена от президента на САЩ Джо Байдън.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО