Специален влак е чакал Зеленски в първите дни на войната

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна помощниците на президента на Украйна Володимир Зеленски държаха в готовност за него специален влак, с който той можеше да избяга. Държавният глава обаче така и не го използва.

Това се казва в книга на кореспондента на Time Саймън Шустър за случилото се в първите дни на инвазията. Авторът отбелязва, че тогава не е било ясно дали украинският президент ще избяга от столицата. Зеленски демонстративно остана начело на защитата на Украйна срещу Русия, предаде УНИАН.

Влакът е бил празен и готов незабавно да тръгне от централната гара на Киев. Периодично е бил проверяван от служители на спецслужбите. Решението на Зеленски да не избяга беше първата повратна точка във войната и пример за способността на Украйна да устои на руското настъпление.

Тогавашният министър на отбраната на Украйна Олексий Резников е казал, че Русия се опитва да накара Зеленски да изпадне в паника и да избяга. Първата дама на Украйна и двете им деца са напуснали Киев с частен влак, придружени от охранители.

Виктор Янукович избяга в Русия, когато Евромайданът се случи в Киев през 2014 г. Дори разузнавателните служби не са били наясно какъв подход ще предприеме Зеленски през февруари 2022 г. Някои депутати напуснаха Киев, а офицери и разузнавачи са смятали, че съпротивата е безсмислена. Но Зеленски в крайна сметка остана и поведе Украйна. Тогава стана известна негова фраза, че не се нуждае от транспорт за евакуация, а от муниции.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО