Политолог: Има злоупотреба с правомощията на институцията „президент“, защото Радев реагира политически

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Водещ във всички демократични процеси в България е не Конституционният съд и конституцията, а парламентът. Мнозинствата в парламента определят рамката на Конституцията, както и политическия и конституционен дневен ред. Това коментира в студиото на Евронюз България политологът Георги Киряков.

„Ако има достатъчно мнозинство за промяна на конституцията, такова че да позволява едно или друго действие на политическите сили, които оформят това мнозинство, не е проблем това. В случая с Десислава Атанасова и Борислав Белазелков няма конституционен проблем, има политически проблем. Този проблем трябва да бъде решен в рамките на конституционен и политически дебат. Той обаче не трябва да бъде използван за строго партийни цели“, коментира още Георги Киряков.

Президентът в момента използва този казус за строго институционална цел, да се позиционира в политическото пространство така, че да стане видим с някаква своя теза, каза още той.

Политологът Цветанка Андреева също посочи, че според нея скандалът с избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е в политическото измерение. Това е скандал не в Конституционния съд, а в политическата ни система, коментира още тя.

Когато президентът вкарваше свои министри, политически лица в конституционния съд, на кого даде публични обяснения защо вкарва политически лица там? Този път имаше дебат, той се състоя и беше политически в парламента, беше и обществен, така че няма институционален проблем.

Според Цветанка Андреева има злоупотреба с правомощията на институцията „президент“, защото той реагира политически. Той е идеологически контрапункт на това правителство и мнозинството в парламента, каза още тя.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО