Председателят на Работническата партия в Белгия: Страната трябва да напусне ЕС и НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Председателят на Работническата партия в Белгия (марксисти) Раул Едбу призова страната да напусне НАТО и ЕС в интервю за местна телевизия. В отговор белгийският външен министър Хаджа Лабиб заяви, че тези предложения нямат връзка с действителността.

На 2000 километра от нас се води война, страни от ЕС са под заплаха, в НАТО водим учения за готовност в случай на разрастване на военните действия, Русия предупреди за предстоящо нападение срещу Молдова, посочи Лабиб. Турция одобри присъединяването на Швеция към алианса и заедно с Финландия НАТО се разширява с още две държави, а ние да искаме да напуснем – трябва да бъдем реалисти, призова тя. В Европа харчим за отбрана три пъти повече от Русия, но разполагаме с различни стандарти на военно оборудване и трябва да работим за уеднаквяване, добави министърът.

Осем държави, част от които от бившия СССР, искат да се присъединят към ЕС. Нереалистично е ние да искаме да напуснем. Заедно сме много по-силни. Необходимо е ЕС да бъде опростен и подсилен, това е част от задачите пред Белгия като председател на Съвета на ЕС. Необходима е повече гъвкавост, но представете си какво би направила самотна Белгия по време на пандемията, при нуждата от ваксини, допълни Лабиб.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО