Киев не се отказва от Пекин: Украйна покани президента Си Дзинпин на мирен форум

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Украйна покани китайския президент Си Дзинпин да участва в планирана „среща на върха за мир“ на световните лидери в Швейцария, каза висш дипломатически съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Китай поддържа тесни връзки с Русия и се въздържа да критикува нейната инвазия в Украйна, но също така каза, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат и предложи да помогне за посредничество в конфликта.

„Определено каним Китай да участва в срещата на най-високо ниво, на ниво президент на Китайската народна република“, каза съветникът Игор Жовква в интервю за Ройтерс.

„Участието на Китай ще бъде много важно за нас. Ние работим с китайската страна. Ние включваме нашите партньори по света, така че те да предадат на китайската страна колко е важно да участват в такава среща на върха.“

Китайският президент Си и руският президент Владимир Путин обявиха партньорство „без ограничения“ в Пекин само три седмици преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава Китай драстично увеличи вноса на руска енергия.

Путин казва, че нахлуването е било необходимо за защита на собствената сигурност на Русия, докато Киев и Западът казват, че това е непредизвикана агресивна война и заграбване на земя.

Неутрална Швейцария се съгласи да бъде домакин на мирна среща на върха за Украйна по искане на Зеленски, но все още не е определена дата или място. Жовква каза, че екипите все още работят по детайлите.

Мирният план на Зеленски

Жовква също каза, че съветниците по националната сигурност на „рекордните“ 82 държави са взели участие в преговорите този месец в швейцарския град Давос, които са се фокусирали върху мирния план на Украйна от 10 точки.

Русия не е поканена на планираната среща на върха и Москва по-рано каза, че планът от 10 точки на Украйна няма да доведе до нищо.

Този план предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на всички руски войски, защита на хранителните и енергийни доставки, ядрена безопасност и освобождаване на всички военнопленници.

„Ще говорим за определена пътна карта (на срещата на върха) за прилагане на тази (мирна) формула“, каза Жовква.

Украйна се бори да поддържа международна подкрепа на фона на признаци на умора от войната сред западните ѝ съюзници след провала на контранастъплението на Киев миналата година, което не донесе пробив на бойното поле. Фронтовете останаха почти непроменени и войната в Газа напоследък се превърна в по-належащ фокус на глобалното внимание.

Жовква приветства участието на много страни от глобалния юг в преговорите в Давос, като каза, че Украйна се надява да запази това ниво на представителство на срещата на върха.

Представителят на Китай участва в среща за Украйна в Саудитска Арабия миналото лято, а Си и Зеленски също са разговаряли по телефона.

Миналата година Пекин представи свой собствен план от 12 точки за мир в Украйна, който включва обявяване на примирие, но не предвижда Русия да се изтегли от която и да е територия, която е завзела.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО