Украинските мъже в Германия: ще останат ли без пари и защита

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Украинските мъже в Германия: ще останат ли без пари и защита

Отказът на Украйна да издава задгранични паспорти на мъже в чужбина, които не са се регистрирали за военна служба, предизвика правен конфликт в Германия. Междувременно политическият дебат за техния статут набира скорост.

Подлежащите на мобилизация украински мъже, които се намират в Германия и не искат да се регистрират за военна служба в родината си, да бъдат лишени от парични помощи. Това гласи едно от предложенията, които се чуват в Германия, откакто външното министерство на Украйна преустанови издаването на нови паспорти и други консулски услуги за мъжете в чужбина.

„В Германия има най-малко 200 000 украински мъже, които са годни за мобилизация – и които не достигат на Украйна, за да може да се защити“, заяви в тази връзка депутатът от ХДС Родерих Кизеветер. Той е известен с твърдата си позиция за подпомагане на Украйна с всякакво оръжие, за да може страната да отблъсне руската агресия. Според Кизеветер поддръжката за Украйна се изразява и в мобилизацията на украинците, които се намират в Германия. По неговите думи Федералната република дори би могла да помага при връчването на призовките.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц далеч не е толкова категоричен. Пред ДВ той заяви: „Правителствата на Германия и Украйна трябва заедно да намерят решение за украинските бежанци във Федералната република. Тук няма място за едностранни решения на Германия“. А представител на германското външно министерство каза за ДВ, че не знае за наличието на планове за преразглеждане на условията за социални плащания за украинските мъже.

Ще останат ли без закрила украинските мъже в Германия?

Законът за пребиваването на чужденци в Германия предвижда идентификация на самоличността като условие за получаването на статут. Сегашната временна закрила е предоставена на украинците по силата на член 24 от този закон, а това означава, че възниква конфликт, който може да постави под въпрос удължаването на закрилата за украинците, чиито паспорти изтичат, заяви пред ДВ юристът Петер фон Ауер. „За да се изпълни изискването съгласно този закон, човек трябва да има валиден паспорт. Ако няма валиден паспорт, трябва да има заместващ го документ, издаден в Германия. Следователно за тези, които не могат да получат паспорт в украинските консулства, въпросът за получаването на германски документ става изключително спешен“, обяснява юристът.

Същевременно от германското външно министерство успокояват украинците с изтекли паспорти: за момента за тях важи опростена процедура, съгласно която личната карта може да замести задграничния паспорт. При това положение неудължаването на украинския паспорт няма да доведе до незабавна загуба на временния статут, който гарантира закрила на избягалите от войната в Украйна.

Временната закрила, която ЕС предоставя на избягалите от войната украинци, важи само до март 2025 година. И не се знае какво ще я замени. Адвокатът по миграционно право Андреас Бехер казва пред ДВ, че без действителен украински паспорт или заместващ го германски документ могат да възникнат проблеми за украинците, желаещи да променят статута си от временна закрила на дългосрочно разрешение за пребиваване в Германия. Става дума за всички онези, които имат работа и печелят достатъчно – например в рамките на програмата „Синя карта“.

Чужденците обаче не получават толкова лесно германски документ – във всеки отделен случай се проверява дали заявителят в достатъчна степен е положил усилия да получи паспорт от своята страна. Според юриста Андреас Бехер украинците имат основателни причини да получат германски документ, заместващ техния паспорт. „Украинците са принудени да се върнат в родината си, за да получат паспорт. Но ние не можем да разглеждаме това като приемливо изискване – та нали това означава да бъдат изпратени в страна, в която се води война. А все пак става дума за хора, на които сме предоставили закрила от войната“, казва Бехер.

Какво ще се случва оттук нататък с украинските мъже в Германия?

„Засега нещата остават без промяна – всяко ведомство на място ще решава индивидуално дали да издаде на съответния чужденец аналог на германския задграничен паспорт“, заяви за ДВ говорителят на германското вътрешно министерство.

Но при положение, че няма единни за цяла Германия разпоредби дали да се издават германски документи на украинските мъже с изтекъл паспорт, различните провинции биха могли да подходят по различен начин към този въпрос. Министърът на вътрешните работи на провинция Хесен Роман Позек от ХДС например смята, че Германия не трябва да издава на украинските мъже германски документи, които могат да служат за удостоверяване на самоличността им. Украйна е правова държава, така че от украинците може да се очаква в случай на необходимост да отидат в родината си, за да получат паспорт, казва политикът.

Депутатът от Зелената партия Антон Хофрайтер е на противоположното мнение: „Мисля, че украинската армия няма да стане по-силна от това, че хора, които в никакъв случай не искат да воюват, ще бъдат принудени да го правят“.

Докато политиците все още търсят консенсус, местните служби по въпросите на чужденците изглежда са заели изчаквателна позиция. В Кьолн например изобщо не издават документи на украинците, а в Хамбург и в Мюнхен очакват съгласувани административни разяснения. По този повод юристът Петер фон Ауер предупреждава, че ако не бъде утвърден общ подход, ще настане бъркотия – всяка провинция ще подхожда по своему.

Без германски документи, които да заместят изтеклите украински паспорти, след март 2025 година украинските мъже ще трябва да кандидатстват за убежище, за да могат да останат в Германия, предполага адвокат Бехер. „Като основание за подаване на молба за убежище може да се разглежда именно отказът за участие във военни действия. А разглеждането на такива молби продължава години. Във всеки случай не мога да си представя, че някой ще депортира мъже от Германия в Украйна, докато войната продължава“, отбелязва Бехер. Пред ДВ и други юристи казват, че чрез ограничаване на издаването на паспорти практически е невъзможно украинските мъже да бъдат върнати в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО