Румен Радев и емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани обсъдиха кризата в Близкия изток

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Актуалната среда за сигурност в Близкия Изток обсъдиха държавният глава Румен Радев и емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Това съобщи прессекретариатът на президента.

Теми на разговора бяха дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в региона, в т.ч. и възможностите за обезпечаването на свободното корабоплаване в Червено море.

Българският държавен глава и шейх Хамад ал-Тани споделиха виждането, че водещото предизвикателство по отношение гарантирането на траен мир и устойчива стабилност в този ключов за глобалната сигурност регион остава неразрешения израело-палестински конфликт, информираха от прессекретариата.

Споделена бе и оценката, че единственото трайно и общо приемливо решение на този конфликт може и следва да се търси на основата на стриктното спазване на международното право и прилагане на релевантните резолюции на ООН. Изразено бе и безпокойство от нарастващите рискове в посока неконтролируемо регионално разрастване на конфликта. В този контекст и като първа стъпка в посока постигането на траен мир и просперитет на държавите в региона бе откроена необходимостта от възможно най-скорошното освобождаване на всички свързани с конфликта заложници и прекратяване на всички актове на насилие и използване на груба военна сила.

Втори френски военен кораб пристигна в района на Червено море, за да се включи усилията за гарантиране на свободата на навигацията, съобщи вчера говорител на френската армия, цитиран от „Ройтерс“. Откакто подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси предприеха серия от нападения срещу кораби в Червено море, много компании за контейнерни превози пренасочиха плавателните си съдове към други маршрути. Хусите казват, че действията им са проява на солидарност с палестинците в Газа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО