Украйна: Русия не предостави достоверни доказателства за самолетната катастрофа

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Украински представители заявиха, че Русия не е предоставила достатъчно убедителни доказателства в подкрепа на своето твърдение, че украинските въоръжени сили са свалили военно-транспортен самолет, който превозваше украински военнопленници. Тези военнопленници трябваше да бъдат разменени за руски военнопленници, посочи Асошиейтед прес.

Агенцията в Украйна, отговорна за размяната на пленници, информира късно снощи, че Русия със значително закъснение е предоставила списък с 65 украинци, които, според Москва, са загинали при самолетната катастрофа в руската Белгородска област в сряда.

Координационният щаб за военнопленници на Киев съобщи, че семействата на посочените военнопленници не са успели да идентифицират своите близки от предоставените от руските власти снимки от мястото на катастрофата. В актуализираната информация на агенцията се цитира началникът на военното разузнаване в Украйна, Кирило Буданов, който посочва, че Киев няма потвърдена информация относно лицата на борда на самолета.

Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ракети, изстреляни от украинска територия, са причинили катастрофата на военно-транспортния самолет Ил-76, който според ведомството превозвал военнопленници обратно към Украйна. Местните власти в Белгород, който е на границата с Украйна, съобщиха, че всички 74 души на борда, включително шестима членове на екипажа и трима руски военнослужещи, са загинали при инцидента. „В момента нямаме доказателства, че на борда на самолета са били толкова много хора. Твърдението на руската пропаганда, че Ил-76 е пренасял 65 украински военнопленници на път за размяна, продължава да поражда много въпроси“, заяви Буданов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО