Русия: Армията ни няма да се изтегли от Украйна, отворени сме само за сериозни предложения

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Русия обяви, че е отворена за „сериозни предложения“ по отношение на Украйна. Алексей Полищук, представител на Министерство на външните работи на Руската федерация, заяви пред ТАСС, че „все повече страни осъзнават безсмислието да се обсъждат проблемите на уреждането (на Украйна) без участието на Русия“.

„Целта на срещите в така наречения „копенхагенски формат“ е очевидна – да се разшири антируският лагер на привържениците на режима в Киев и „формулата“ на Зеленски, да се включат колкото се може повече страни. Мнозина правят това под мощен натиск от САЩ и други западни страни. Въпреки факта, че броят на участниците в срещата постепенно нараства, много от тях се присъединяват към тях дистанционно и като наблюдатели, а не като пълноправни участници. Все повече страни осъзнават безсмислието да се обсъждат проблемите без участието на Русия. Мнозина разбират абсурдността на ситуацията, като си спомнят указа на Зеленски, забраняващ преговорите с руското ръководство“, заяви руският дипломат.

„В основата (на формулата за мир на Зеленски) са ултимативни искания към Русия, откъснати от реалността, да изтегли войските си до границите от 1991 г., да ги изправи пред съда и да плати репарации. Сегашното ръководство на Киев е марионетка, предимно на Вашингтон, Лондон и Брюксел. За тях е изгодно да подклаждат украинската криза, с помощта на която се опитват да решат проблема с нанасянето на „стратегическо поражение“ на Русия. От своя страна Русия винаги е оставала отворена за наистина смислени предложения за преодоляване на настоящата криза чрез политически и дипломатически методи“, каза още Алексей Полищук.

„След разпадането на Съветския съюз САЩ грубо и цинично се намесиха в делата на Украйна, която беше най-развитата република с мощен индустриален, селскостопански и научен потенциал. Стъпка по стъпка те я откъснаха от Русия, унищожиха вековни връзки между хора, които по същество съставляваха един народ, и подклаждаха неонацистки настроения. Те превърнаха Украйна в „анти-Русия“, поставиха я пред изкуствен избор „или с Русия, или със Запада“ и я вградиха в западната неоколониална система“, заяви руският дипломат. Русофобията е издигната на ниво държавна политика. Историята се фалшифицира, нацизмът процъфтява, несъгласието се потиска, заяви представителят на руското външно ведомство.

Така наречената формула за мир на Володимир Зеленски изисква незабавно изтегляне на всички руски войници от окупираните украински територии, включително Крим, за да могат да започнат преговори за мир. Москва отхвърля тези предложения.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО