Унгарска партия поиска украинска територия, ако Русия спечели войната

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Лидерът на унгарската крайнодясна партия „Наша родина“ Ласло Торочкай изрази възможността партията да предяви искания за западен украински регион, където живеят около 150 000 етнически унгарци, предаде агенция „Ройтерс“.

Това заявление беше направено по време на конференция, организирана от „Наша родина“, с участието на крайнодесни лидери от различни страни, включително „Алтернатива за Германия“ от Германия и „Форум за демокрация“ от Нидерландия. Торочкай също така призова за автономия за етническите унгарци в Западна Украйна и подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в украинския конфликт, както и за постигане на мир чрез дипломация.

„Ако тази война приключи за Украйна със загуба на държавността, защото това също е възможно, тогава като единствената унгарска партия, възприемаща тази позиция, нека да дам сигнал, че предявяваме претенции към Закарпатия“, заяви унгарският политик. Партията му в момента има шест депутата в 199-членния парламент на Унгария.

Унгарското министерство на външните работи и украинското посолство в Будапеща все още не са предоставили коментари по отношение на изявлението на Торочкай. През декември унгарският премиер Виктор Орбан изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в интервю за общественото радио, посочва агенцията.

Също така се очаква унгарският министър на външните работи Петер Сиярто да проведе среща с украинския си колега Дмитро Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна утре, като целта е да се подготви почвата за евентуална среща между лидерите на двете страни. Будапеща влезе в конфликт с Киев поради наложените от украинската страна ограничения, които, според Унгария, лишават около 150 000 етнически унгарци от правото да използват своя роден език.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО