Веселин Вучков: Балкански Шенген би бил възможен

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Имаме достатъчно институции, закони, структури и хора, които да отговарят за противодействието на корупцията. Но тук отново опираме до въпроса дали тези хора получават нужната оперативна самостоятелност, за да действат. Това заяви бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Той посочи, че преди месец бе създадена и нова антикорупционна комисия, но народните представители още не са избрали ръководството ѝ, което закъснение не излъчва добър сигнал към обществото.

Относно конституционните промени проф. Вучков изрази недоумение защо парламентът е увеличил мандатът на конституционните съдии от 7 на 9 години.

Това е непонятно и излишно напрежение. Кому е нужно това, в чия полза е? Това подсилва усещането, че Народното събрание действа противоконституционно. Така не се повишава доверието в работата му. В крайна сметка дали мандатът ще бъде 7 или 9 години интересува само избраните съдии, обясни той.

На въпрос дали би могъл да се реализира „Балкански Шенген“ и да бъдат премахнати сухоземните гранични проверки между България, Румъния и Гърция проф. Вучков смята, че това може да се случи, но трябва да е временна стъпка, за да може България да продължи с усилията си за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО