Международната репутация на Америка претърпя съкрушителни щети и продължава да се влошава

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Вече повече от четири месеца Конгресът на САЩ не може да приеме нова програма за финансиране на крайно необходимата военна помощ за Украйна.

През това време международната репутация на Америка е претърпяла съкрушителни щети и продължава да се влошава все повече.

За това предупреждава The Atlantic, едно от най-авторитетните социално-политически списания в САЩ.

На 17 януари председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън е организирал парти в чест на 100-те си дни на поста. Този уикенд обаче Конгресът празнува друга 100-дневна годишнина – откакто президентът Джо Байдън поиска 106 млрд. долара спешна помощ за отбрана на Украйна и Израел. Този пакет все още не е приет, въпреки уверенията на републиканците, че разбират важността на предоставянето на помощ на двете воюващи страни.

The Atlantic отбелязва, че и Украйна, и Израел се нуждаят от спешна помощ, тъй като и двете страни изпитват сериозен недостиг на собствени ресурси. Републиканците обаче настояват, че първо трябва да се финансира укрепването на границата на САЩ с Мексико.

Тогава Байдън включи разходите за границата в същия пакет за финансиране, както и помощта за Украйна и Израел – същия пакет на стойност 106 млрд. долара, който все още не е приет поради съпротивата на републиканците.

„Политическата реалност е, че Доналд Тръмп е враг на Украйна и почитател на руския диктатор Владимир Путин. С приближаването на повторната номинация на Тръмп неговата партия – особено в Камарата на представителите – се поддаде на пропутинския му натиск“, пише The Atlantic, като обяснява причините за неотстъпчивостта на републиканците.

Последиците от това обаче ще засегнат не само за Украйна и Израел. Именно сега се разрушава международната репутация на САЩ, а с това и сигурността на онези страни, които в продължение на десетилетия можеха да се доверяват на американските обещания.

„Истинският резултат от фиаското в Конгреса ще бъде сривът на доверието в САЩ по целия свят. Американските съюзници ще търсят защита от по-надеждни партньори, а самата Америка ще бъде изолирана и отслабена.

Стоте дни на позор, които вече изминаха, са прелюдия към по-страшни бедствия. Всички празнични свещи на света няма да компенсират предателството, което се случва в момента“, заключава The Atlantic.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО