На малка височина! Вражеският дрон, убил американски войници в Йордания, е бил объркан с американски

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Вражеският дрон, който уби трима американски военнослужещи и рани десетки други в Североизточна Йордания, може да е бил объркан с американски дрон, летял обратно към базата на САЩ, заявиха двама представители на Пентагона, цитирани от Асошиейтед прес, пише БТА.

По думите на служителите, пожелали да останат анонимни, предварителните данни сочат, че вражеският дрон, поразил базата, може да е бил взет за американски безпилотен летателен апарат, който е извършвал полет по същото време.

Вражеският обект е летял на малка височина, докато американският дрон се е връщал към базата. В създалата се ситуация системите за противовъздушна отбрана не са били активирани и не е имало опит атакуващият дрон да бъде свален.

Това обяснение за начина, по който са били преодолени американските системи за ПВО, се появява в момент, в който Белият дом заяви, че не иска да започва война с Иран, въпреки че президентът Джо Байдън се закани да предприеме ответни мерки. Според американското правителство именно Техеран стои зад атаката, отбелязва АП.

Дръзкото нападение, което според Вашингтон е дело на ирански проксита, създава допълнителни трудности в и без това напрегнатата ситуация в Близкия изток. Правителството на Байдън се опитва да не допуска войната между Израел и „Хамас“ да се превърне в по-широк регионален конфликт.

„Президентът и аз не толерираме атаките срещу американски сили и ще предприемем всички необходими действия, за да защитим САЩ и нашите военни“, каза американският министър на отбраната Лойд Остин, след като се срещна в Пентагона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО