Шефът на канцеларията на украинския президент: Киев и Будапеща искат Зеленски и Орбан да се срещнат възможно най-скоро

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като днес разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание „Европейска правда“, че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

Преди началото на срещата в украинския град Ужгород, Кулеба, Сиярто и Ермак почетоха паметта на украинските военнослужещи, загинали за свободата на своята страна, допълва Укринформ, като се позова на съобщение на министерството на отбраната в Киев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО