Артилерийско надмощие! Западът не може да произведе достатъчно боеприпаси за украинската армия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

На западните отбранителни компании ще им бъдат необходими две години, за да произведат достатъчно боеприпаси за Украйна, пише британският вестник The Financial Times.

Западните страни са принудени да увеличат доставките за Украйна едновременно с изграждането на собствени отбранителни арсенали, отбелязва изданието.

„Производителите на оръжия живеят с фундаментална дилема: във времена на мир, когато се нуждаят от постоянен поток от договори, няма стимул за политиците да харчат за оръжия. Въпреки това, във времена на нестабилност, разходите за отбрана се увеличават, което води до пълен портфейл от поръчки, но с големи закъснения, защото компаниите нямат достатъчно квалифицирани служители, за да запълнят веригите за доставки“, поясняват от редакцията.

Забавянията са особено болезнени за тези на първа линия, допълва вестникът.

Източник коментира пред изданието, че на западните отбранителни компании ще са необходими две години, за да произведат достатъчно боеприпаси, за да се гарантира, че украинските войници са толкова добре снабдени, колкото и руснаците.

Миналия март министрите на отбраната и външните работи на Европейския съюз се споразумяха за план за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. Той предвижда предоставянето на един милион снаряда на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през следващите 12 месеца.

Въпреки това още през ноември 2023 година ЕС информира членовете, че е малко вероятно да успее да прехвърли обещаното количество боеприпаси на Украйна. Този план трябва да бъде завършен до март 2024 година.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО