Секретен доклад: Израелската армия няма да допусне заселници в Газа

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Израелската армия няма да допусне заселници в ивицата Газа. За този доклад на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант съобщава новинарския портал „Аксиос“.

Докладът идва след среща на американски и израелски служители, които свидетелстват, че Галант в разговори с американски представители миналата седмица, е уверил, че планираната буферна зона в ивицата Газа ще има временен характер и ще служи само за целите на сигурността, пише Der Standard.

Възстановяването на аванпостове или селища от израелски заселници няма да бъде разрешено. Министри от дясната консервативна управляваща партия „Ликуд“ на министър-председателя Бенямин Нетаняху също бяха представени на конференцията в подкрепа на заселниците в Ерусалим в неделя вечерта. Самият Нетаняху обаче беше определил плановете за презаселване на ивицата Газа след войната като нереалистични.

В допълнение към завръщането на израелските заселници в крайбрежната ивица, крайно десният министър Итамар Бен-Гвир също призова за изселване на палестинците. Той твърди, че това е единственият начин да се предотврати ново нападение на „Хамас“, подобно на това от 7 октомври.

През 2005 г. Израел се изтегли от Газа, като евакуира повече от 20 израелски селища.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО