Дмитрий Медведев се размечта за Аляска! Препоръчаха му лоботомия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Просто стават все по-луди и по-луди. Сега Дмитрий Медведев, непоколебимият лакей на Владимир Путин, казва, че Аляска принадлежи на Русия – или иначе…, пишат за The Hill Александър Дж. Мотил, професор по политически науки в университета Рутгерс-Нюарк, специалист по Украйна, Русия и СССР, както и по национализма, революциите и империите.

Или какво друго? Или пък война. Не с Украйна. Не и с Естония. А със САЩ.

Ето цялото безумно изказване на Медведев: „Според представител на Държавния департамент Русия не си връща Аляска, която беше продадена на САЩ през 19 век. Това е тогава. И чакаме да ни я върнат всеки ден. Сега войната е неизбежна.“

Медведев е бивш руски президент и министър-председател; той също беше известен някога като реформатор. В момента той е заместник-началник на Съвета по сигурността, ръководен от бившия директор на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев. Въпреки че повечето либерални руски анализатори отхвърлят Медведев като пияница, той наистина принадлежи към вътрешния кръг на Кремъл и трябва да се предположи, че неговите възгледи не са несъвместими с тези на Путин.

Това не е първият път, когато Медведев си изпуска нервите в публикациите си в Telegram. Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., Медведев заплашва Запада с ядрени оръжия. На 26 януари тази година изпадналият в патологична делюзия Дмитрий пише, че „създаването на Тексаската народна република става все по-реалистично“. На 24 януари той сравни така наречените от него „неонацистки елити“ на Украйна със свине. На 22 януари той нарече украинския президент Володимир Зеленски „старшия украински наркоман“. На 17 януари той каза на украинците, че Русия ще води война срещу тях „завинаги“. На 12 януари дойде ред на „наглите британци“, „нашите врагове от незапомнени времена“. А на 3 януари той заклейми французите като жабоядни „педерасти“, „измет, копелета, дегенерати“.

И сред тези безумни изблици Медведев не забрави да пожелае на читателите си Весела Коледа на 6 януари (еквивалент на 24 декември по юлианския календар) и да включи снимка на младенеца Исус в детска ясла.

Луд ли е Медведев или просто се подиграва с тълпата в Кремъл или по улиците? По всяка вероятност и двете. Само професионални психиатри могат да поставят точна диагноза. Други могат просто да се чудят какво е превърнало мекия „реформатор“ в маниакален фанатик.

Независимо от това, от което боледува бедния човек, фактът с неговия непрестанен поток от обиди и странни твърдения казва нещо важно за природата на режима на Путин. Много просто, той е населен от грубияни без никакво чувство за приличие – или реалност. Изкушаващо е да се третират твърденията на Медведев за Аляска като шега, но е трудно да се избегне натрапчивото подозрение, че той, подобно на своя господар в Кремъл, наистина го мисли.

В крайна сметка електронен билборд в Москва показва усмихнат Путин, който заявява, че „границите на Русия не свършват никъде“. И още през юли 2022 г. Вячеслав Володин, председателят на долната камара на руския парламент, Думата, каза: „Нека Америка винаги помни: има част от нейната територия, която е Русия – Аляска“.

Сега е ясно (надявам се), че Путин и неговите поддръжници нямат незабавни планове да нахлуят в Аляска или Калифорния, където Русия също създаде няколко селища в началото на 19 век. Но като говорят за правото на Русия върху Аляска, те сигнализират на света, че техните териториални амбиции нямат теоретични граници. Украйна днес, Естония утре, а защо не и Аляска няколко години по-късно – особено ако те сериозно вярват, че Тексас ще се отдели и Съединените щати ще се разпаднат.

Това, че тези амбиции са абсурдни, се разбира от само себе си, но като се има предвид алтернативната реалност, която обитават Путин, Медведев, Володин и техните другари, най-малкото е приличен залог, че те наистина вярват в това, което казват. И ако вярват, те поне си мечтаят да превърнат теорията в практика.

Твърде много западни политици и анализатори все още не успяват да оценят степента, в която войната на Путин и поведението на Русия са продукт на дълбоко вкоренена империалистическа идеология, която Русия изпозлва, за да се разширява неограничено и изисква нейните елити действително да следват такъв дневен ред. Забравете НАТО и неговото разширяване. Забравете Европейския съюз и неговите демократични ценности. Забравете Съединените щати и тяхната огромна военна мощ. Илюзиите за величие ръководят руската политика, както у дома, така и в чужбина.

Медведев може и да е луд. А Путин, след като е прекарал толкова много години в КГБ и, напоследък, толкова много месеци в бункера си, може вече да не вижда обективната реалност. Но нищо от това не означава, че тяхната дълбоко субективна и идеологически движена реалност не е толкова реална за тях, колкото лудият възглед на Хитлер за света е бил реален за него.

За Украйна, Европа и САЩ това означава, че делюзията на „Майка Русия“ като вродено велика означава, че тя ще бъде податлива на разумен дискурс и преговори само след като бъде излекувана от болестта си. Шокова терапия – като поражение във война – може да е отговорът. След това може да се препоръча посещение в Международния наказателен съд. Или лоботомия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО