Президентът на Франция беше посрещнат тържествено в Швеция

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Днес френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат тържествено за началото на двудневната си визита в Швеция, по време на която ще се срещне с премиера Улф Кристершон и крал Карл ХVI Густав, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Макрон и съпругата му Брижит бяха посрещнати от краля във вътрешния двор на кралски дворец в центъра на Стокхолм, който е официална резиденция на кралските особи. Там Макрон и Карл ХVI Густав преминаха покрай почетния гвардейски строй.

Макрон отбеляза, че френски президент от дълго време не е посещавал Швеция. Последната подобна визита е била през 2000 г., когато Жак Ширак бе на визита в северната държава, посочва АП.

По-късно днес Макрон ще обсъди бъдещето на европейската сигурност във военната академия в Стокхолм, заедно с Кристершон и крал Карл ХVI Густав. Сред темите на дискусията вероятно ще бъдат руската инвазия в Украйна и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Макрон и съпругата му ще пътуват утре до Малмьо, третия по големина шведски град, намиращ се в Южна Швеция, където ще посетят строящ се Европейски мултидисциплинарен изследователски център и частна компания за обсъждане на бъдещето на зелените технологии.

Във Франция правителството на Макрон е изправено пред протести на разгневени френски фермери, които се събраха около Париж. Те настояват за по-добро заплащане, по-малко ограничения и по-ниски разходи. Фермерите блокираха вчера с трактори магистрали, водещи към френската столица.

Френският президент първоначално възнамеряваше да посети Швеция в края на октомври миналата година, но визитата беше отложена заради започналата война в Газа, посочва АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО