Имперските амбиции на Русия трябва да бъдат изпратени на бунището на историята, заяви Борел

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Победата на Украйна във войната е най-добрата гаранция за сигурността на Европа, а имперските амбиции на Русия трябва да бъдат изпратени на бунището на историята. Това пише Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в статия, публикувана във френското издание L’Obs, предаде Фокус.

В текста дипломатът подчертава, че „днес в света отново има изявления, че Украйна не може да спечели войната срещу Русия и затова страните трябва да се помирят… Тези идеи бяха погрешни през 2022 година и остават погрешни днес. Не трябва да им позволяваме да оформят нашата политика спрямо Украйна“, призова Борел.

Той допълва, че победата на Украйна в противодействието на руската агресия е най-добрата гаранция за сигурност за Европа, тъй като след войната Москва ще намали натиска върху своите съседи, ще улесни пътя на Киев към членство в ЕС и ще позволи на Европа, както и на света, да пренасочи вниманието си към много други предизвикателства.

„С наша помощ Украйна може да изпрати имперските амбиции на Русия на бунището на историята. Това трябва да ръководи нашите действия и мисли“, обобщава Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО