Борис Митов: За първи път прокуратурата заговори за българско съдействие на руските агенти при взривовете в складовете

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Връзките между взривове, Гебрев, „Емко“ и „Дунарит“ бяха заплетени в скандала между Делян Пеевски и Румен Радев, а на този фон прокуратурата пусна прессъобщение, в което за първи път се говори и за разследване на българска активност във връзка с действията, извършвани от руските агенти, т.е. те са действали на територията на България чрез българско съдействие.

Това каза пред БНР журналистът от „Свободна Европа“ Борис Митов и уточни, че не можем да бъде сигурни, докато прокуратурата разследва четири взрива за потенциален акт на саботаж от чужда държава, дали това не продължава да се случва и в този момент.

„Прессъобщението на прокуратурата е първо за това разследване на четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България от април 2021 г. Т.е. близо 3 години нямахме никаква информация за това какво се случва с разследването. А междувременно през лятото на 2022 г. базата на „Емко“ в Карнобат се взриви, а лятото на 2023 г. отново имаше пожар в нея. За тези два инцидента се водят отделни разследвания, но и за тях нямаме никаква информация“.

„Любопитно е, че прокуратурата пусна прессъобщение за разследване на взривовете в оръжейни складове само ден след като президентът Румен Радев спомена тези случаи, за които трябва да бъдат питани разследващите органи във връзка с Делян Пеевски.

„Но когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела – за БТК, за Булгартабак, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, за НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и в чужбина, както и за офшорки“, посочи Радев“, коментира Митов.

Каква е връзката между „Дунарит“, отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете, които се разследват като акт на саботаж?

Журналистът обясни:

„Връзката е, че Гебрев от години твърди, че е бил обект на отравяне заради факта, че е тръгнал да прави сделка за придобиване на оръжейния завод „Дунарит“, а срещу тази сделка имаше действия от една офшорна компания, която вече не съществува, чиято собственост разследващият сайт „Биволъ“ разкри, че е свързана с адвокат, близък до Делян Пеевски“.

„Серия от мистериозни взривове и отравяне бележат последното десетилетие на българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна. Но на фона на нарастващите доказателства за руска намеса, растат и съмненията, че разследването на неразкритите взривове ще стигне до истината“, каза Борис Митов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО