Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще получат 1 636 059 евро след решение на ЕСПЧ

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Правителството взе решение да изплати на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза Хробок рекордното обезщетение от над 3,2 млн. лв. (1 636 059 евро с разноските), което им присъди преди близо година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), съощи lex.bg.

Двамата осъдиха България в Страсбург заради наложения преди 14 години мораториум не само да се разпореждат, но и да експлоатират върнатите им имоти. В случая става дума за 16 500 дка гори в Рила и за неосъществения в продължение на годините на мораториума дърводобив в тях.

Между Сакскобургготски и държавата тече спор за собствеността на горите, който не беше приключил до произнасянето на съда в Страсбург. Едва този месец първата инстанция по него Софийският окръжен съд постанови, че горите са собственост на държавата. Българският съд обаче oтxвъpли пpeтeнциитe нa дъpжaвaтa да ѝ бъде платено за осъществените дoxoди oт дoбиви, тъй като пpиpaвни Caĸcĸoбypггoтcĸи нa дoбpocъвecтeн дъpжaтeл.

В решението си за обезщетението ЕСПЧ обаче заяви:

„С оглед на факта, че националното производство, свързано с правото на собственост на жалбоподателите, все още е висящо, Съдът взема под внимание уверението на жалбоподателите, че всяко присъдено обезщетение ще бъде взето под внимание, когато страните уредят сметките си след приключването на производството. По-специално, за да се предотврати всяко неоснователно обогатяване от настоящото решение, ако националните съдилища в крайна сметка установят, че жалбоподателите не са или не са изцяло собственици на спорните имоти, жалбоподателите следва да изплатят съответната част от обезщетението, посочено в параграф 44 по-горе, на държавата-ответник, в случай че междувременно такова е било платено“.

Днес от Министерския съвет изрично напомнят за тази точка от решението на съда в Страсбург и че „ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение“.

В съобщението се подчертава, че решението по делото „Сакскобургготски и Хробок срещу България“ е задължително за българската държава. И тъй като решението за собствеността на рилските гори не е окончателно, „на този етап държавата следва да заплати присъденото от ЕСПЧ обезщетение“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО