Зеленски е поискал оставката на Залужни, той е отказал?

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

След редица медийни публикации, според които Володимир Зеленски е освободил главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни, от администрацията на украинския президент отрекоха информацията.

Залужни е отказал да подаде оставка?

С това обаче не се сложи край на спекулациите по темата. „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че Зеленски действително е искал да освободи генерал Залужни, но се е отказал, след като информацията е изтекла. Изданието се позовава на бивш високопоставен представител на властта, както и от действащ депутат в Киев.

По данни на „Гардиън“ пък оставката на главнокомандващия на ВСУ дори е била поискана, но той е отказал да я подаде. „Лично аз смятам, че това е лоша идея. Между тях няма фундаментални проблеми, но кабинетът на Зеленски е разтревожен, че Залужни прави политически, а не военни изявления“, коментира опозиционният депутат Олекси Гончаренко пред британското издание.

Освобождаването на Залужни би създало проблеми за Зеленски

Турбуленциите настъпват в особено опасен момент за Украйна във войната, коментира „Ню Йорк Таймс“. Русия засили атаките на бойното поле, както и пропагандната си кампания, която цели да подкопае подкрепата на Запада за Украйна. Междувременно Киев е принуден да изчака да види как политическите процеси в САЩ и Европа ще повлияят на перспективите ѝ да получи допълнителна помощ, от която отчаяно се нуждае, посочва още американският ежедневник. Освобождаването на Залужни би създало сериозни проблеми за Зеленски. Според някои проучвания генералът се радва на дори по-високо одобрение от президента, пише изданието.

Отношенията между Зеленски и Залужни са обтегнати от месеци заради неуспеха на украинската контраофанзива, посочват редица медии. Двамата имат различно мнение и за това дали политическите власти или военното командване трябва да изготвят новия план за мобилизация в Украйна. От президентството и от ВСУ не са коментирали информацията за напрежението между двамата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО