Емил Радев: Мигрантите с отказан статут на бежанци, ще бъдат връщани, откъдето са дошли

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„Покрай приемането на България и Румъния в Шенген се натрупаха много фалшиви новини, как едва ли не и българското и румънското правителство са се съгласили да приемат от Австрия хиляди мигранти. И това е една абсолютно фалшива новина.“

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев.

В споразумението за Шенген ясно е написано, че ние трябва да прилагаме Дъблинския регламент, което по думите на евродепутата означава, че просто се съгласяваме да прилагаме действащия закон.

„Ние виждаме, че статистиката за миналата година е 213 човека, върнати от Австрия на България съгласно този регламент. Някой ще каже – да, но сега едва ли не ще ни върнат всички, които са влизали в България през последните 10 години. Това не е така. В същия този Дъблински регламент пише, че обратно връщане може да се изисква в рамките на 12 месеца“, обясни Радев.

Няма абсолютно никакво утежнение спрямо досега действащите условия за приемане на мигранти обратно. Напротив, ще изпълняваме действащото законодателство, което означава 213 върнати човека за миналата година. Аз не мисля, че тази година те ще са повече.

„Въпреки всичко, хубавата новина е, че тук в последните дни на предходната година Съветът на ЕС и парламентът успяха да се споразумеят по пакта за миграция, което включва пет законодателни акта, които бяха предложени още от есента на 2020 година от Европейската комисия и които дават много по-големи правомощия и много по-добри механизми за справяне с нелегалната миграция“, посочи евродепутатът.

„От сега нататък примерно икономически мигранти, идващи от Пакистан, Индия, Тунис и други държави, които нямат право на статут на бежанци, ще се спират още на границата, ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Ще има нова бърза процедура в рамките на 12 седмици и тези хора, ако им бъде отказан статут на бежанец, няма да могат да се движат свободно в съответната държава членка и въобще в целия Европейски съюз“, добави още той.

„Ще бъдат задържани и ще бъдат много бързо връщани в третите държави, от които идват. Ще се дават още пари за охраната на външните граници, ще се събират пълни биометрични данни, така че, ако в една държава членка е отказано на дадения мигрант статут на бежанец, да не може да отиде в следваща държава членка и оттам наново да иска такъв“, обясни Радев.

Според него външните европейски граници трябва да бъдат непропускливи за нелегална имиграция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО