Раиси: Иран няма да предизвика война, но ще отговори на всеки, който се опитва да го тормози

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Президентът на Иран, Ебрахим Раиси, заяви, че страната му няма намерение да започне война, но обяви, че ще реагира решително на всеки, който се опита да я доведе до нападение, предаде ДПА и БТА.

Тези коментари на Раиси бяха направени след дни на спекулации относно възможни действия на Вашингтон след удар с дрон, причинил смъртта на трима американски войници в базата им в Йордания, извършен от подкрепяна от Иран групировка миналата събота.

Вчера, Си Би ЕС съобщи, че САЩ са одобрили планове за възможни удари в Ирак и Сирия срещу различни цели през следващите дни, включително срещу ирански военни и обекти в тези региони, цитирайки американски официални източници.

„Ние няма да започнем война, но ако някой иска да ни тормози, ще получи силен отговор“, заяви Раиси в излъчвана по телевизията реч. „Преди, когато те (американците) искаха да разговарят с нас, казваха, че военният вариант е на масата. Сега казват, че нямат намерение да влязат в конфликт с Иран“, добави държавният глава.

„Военната мощ на Ислямската република в региона не е и никога не е била заплаха за никоя държава. Напротив, тя осигурява сигурност, на която страните от региона могат да разчитат и да се доверяват“, подчерта президентът.

САЩ смятат, че дронът, който уби трима техни войници и рани повече от 40 други военни, е произведен от Иран. Източници твърдят, че елитните ирански Революционни гвардейци изтеглят висши офицери от Сирия.

Ирански съветници помагат на въоръжени групировки както в Ирак, където САЩ разполагат с около 2500 военнослужещи, така и в Сирия, където Вашингтон е изпратил 900 войници. При нанесения днес удар в близост до Дамаск е загинал най-малко един иранец, по данни на ДПА.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО