Русия е гневна на Швейцария: Загубили са връзка с реалността

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Русия се изказа много остро спрямо Швейцария заради готовността ѝ да организира конференция по формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски. Според Москва предложението му е откъснато от реалността и Швейцария е допуснала грешка в игнорирането на руската позиция.

Готовността на Швейцария да организира конференция за „формулата на мира“ на украинския президент Зеленски буди недоумение, тъй като тази инициатива няма нищо общо с реалността (на фронта). Това се казва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде агенция ТАСС.

Озадачаваща е готовността (на Швейцария) да организира конференция на високо ниво за прилагането на „формулата на мира“ на Зеленски, посочиха от Москва. „Такива инициативи са откъснати от реалността, особено след като Зеленски със своя указ забрани всякакви контакти с Русия за мирно уреждане“, подчерта Захарова.

„Със съжаление отбелязваме, че в окончателния вариант на този откровено антируски документ се запазват всички враждебни към страната ни езици. По-конкретно, швейцарските власти възпроизведоха конфронтационната теза, че се застъпват за гарантиране на сигурността на европейския континент „не заедно с Русия, а от нея“, каза Захарова. Русия смята, че Швейцария трябва да продължи да поддържа неутралитета си, а не да взима страната на Зеленски и Киев.

Както е известно, Украйна има „формула за мир“, в която изрично се казва, че Русия трябва да изтегли всичките си войски от окупираните земи, за да се сложи край на войната. Русия на няколко пъти посочи, че подобни искания са невъзможни за изпълнения.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО