Полковник от ЗСУ: Украйна има само една възможност да оцелее – да пренесе войната в Русия и да я унищожи като държава

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Окончателният край на войната е възможен само при едно условие: унищожаването на Руската федерация като държава. Тази „империя“ няма да се успокои, докато съществува Украйна.

Това заяви украинският полковник от запаса на ЗСУ Роман Свитан, който се бие срещу руснаците още от 2014 година. Свитан, който беше и пленен от тях и по-късно разменен, заяви пред OBOZ.UA, че Русия сама е избрала този път и винаги е имала само две възможности: експанзия или унищожение. Задачата на нашата държава е да доближи второто, посочи украинският военен експерт.

Значителното отслабване на потенциала на окупационната армия, подкопаването на нейната икономика и дори присъединяването на Украйна към НАТО също няма да са гаранция, че рано или късно „империята“, събрала нови сили, няма отново да изпрати войски в нов опит за разширяване. Ако Кремъл започне кампания срещу страните от НАТО, Украйна ще бъде първата страна, която ще бъде пометена, каза Роман Свитан.

Следователно Украйна има само една възможност: да пренесе войната на територията на Руската федерация и да я унищожи като държава. Това е десетгодишна задача. Руснаците избраха този път. Те не виждат съществуването си съвместно с нас. Затова нашата задача е да ги унищожим, иначе те ще ни унищожат. Тук просто няма други възможности, каза Свитан. Ако не сега, тогава войната ще се върне и ще се бият нашите деца, внуци, правнуци и т.н. Войната може да приключи само с разпадането на Русия, категоричен е украинският полковник.

„Докато съществува империята, тя ще се разширява. Или друг вариант – ще се разпадне. Трети вариант няма. Една империя не може да бъде статична. Или се разпада, или се разширява. А разширяването на империята е унищожаването на Украйна, украинската идентичност. Дори Путин да не е на власт, руската цел няма да се промени. Ето защо можем да имаме само една задача – унищожаването на империята като такава“, заяви още украинският военен, според когото историята е показала ясно намеренията на руснаците. Царе, комунисти и всякакви са имали само една мисъл в главата си: разширяване на границите.

Руската империя все още не е тръгнала към НАТО, но ще го направи, ако има възможност. Без унищожаването на тази държава, ние никога няма да имаме спокоен живот, посочи Свитан. В продължение на няколко години войната ще бъде на наша територия, докато не ги отблъснем, а след това войната ще се прехвърли на територията на Русия. И Русия трябва да бъде докарана до разруха и икономическа гибел. Според Свитан националноосвободителните движения вътре във федерацията също трябва да се включат.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО