Заместник-министър: Няма да се съкращава държавната поръчка за университетите при безплатното обучение

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова заяви във Варна, че предложението на правителството за премахване на таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните университети, които са приети по държавна поръчка, няма да доведе до намаляване на броя на студентите. Тя уточни, че бройката на студентските места ще се определя стриктно, в съответствие с потребностите на пазара на труда и ще бъде регулирана от министъра на образованието и науката на основата на събраните мнения от университетите и работодателите. Проф. Петрова-Ташкова подчерта пред БТА възможността за увеличение на бройката на студентите в нови, така наречените хибридни специалности.

По време на дискусията в Икономическия университет във Варна, организирана от областния управител проф. Андрияна Андреева, заместник-министърът напомни за съществуващите приоритетни направления, за които вече не се заплащат такси и отбеляза нарастващия интерес към тях като аргумент за отмяната на таксите в рамките на държавната поръчка. Тя изрази мнение, че премахването на таксите ще намали финансовото бреме за семействата и ще стимулира повече млади хора да продължат образованието си.

В отговор на въпроса дали липсата на такси би могла да намали мотивацията на студентите, проф. Петрова-Ташкова подчерта ролята на университетите в определянето на броя на завършващите и стимулирането на вътрешната мотивация. Тя добави, че системата на висшето образование в България разполага с механизъм за финансиране, базиран на качеството на образованието, който вече е приет и се спазва от всички висши учебни заведения.

Проектът за премахване на таксите е представен за обществено обсъждане, като след месец, ако общественото мнение е положително, ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО