Цветанка Андреева: Спорът за външния министър е част от преговорите в коалицията

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„Свидетели сме на класически политически преговори между коалиционни партньори”.

Това заяви политологът Цветанка Андреева пред NOVA по повод спора за поста на външен министър след ротацията на двамата премиери Николай Денков и Мария Габриел следващия месец.

„Постът на външния министър е важен за България. Залогът е голям, защото страната ни се намира по средата на два важни процеса – приемането ни в Шенген и в еврозоната”, обясни политологът. „Струва ми се, че тази моментна криза ще бъде преодоляна и тези преговори ще приключат със споразумение. Сега не е необходима поредната политическа криза”, смята тя.

Андреева изтъкна, че Денков е включил спокойния тон в политическото говорене, но на него повече му подхожда образователният сектор. „В момента, в който се сблъскат персонално и лично Габриел и Денков, рискът за тази власт ще е налице. Ако се оспорва и постът на финансовия министър Асен Василев, това правителство би било в риск”, каза политологът.

Мнението ѝ е, че Мария Габриел е по-подходяща да бъде дипломат номер едно на България. „Тя е поела вече ангажименти. За външния свят какъв знак бихме дали, ако сменим външния министър”, попита Андреева.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО