ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Държавният секретар на САЩ приключи обиколката си в Близкия изток с разногласия между САЩ и Израел

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес приключи обиколката си в Близкия изток, която бе белязана от може би най-сериозните открити разногласия между САЩ и Израел, откакто започна войната в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес и БТА.

След четиридневното си пътуване, петото по ред след избухването на конфликта, мисията на Блинкън претърпя истински удар. Това стана ясно, когато израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната няма да прекъсне, докато Израел не постигне пълна победа, както отбелязва Асошиейтед прес. С този изказ Нетаняху изглежда категорично отхвърли отговора на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ по повод предложения от нея план за прекратяване на огъня.

Отношенията между Израел и основния им международен съюзник – САЩ, са обтегнати от месеци, но публичното отхвърляне на един план, който Вашингтон оценяваше като подходящ да послужи най-малкото за отправна точка за по-нататъшни преговори, подчертава разделението между двете страни.

Блинкън и други официални представители на САЩ обаче казват, че все още са оптимистично настроени към възможността за напредък по основните им цели като подобряването на хуманитарните условия за палестинските цивилни, освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, подготовката за справяне със ситуацията в Газа след края на войната и предотвратяването на разширяването на военните действия в региона.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО