Трудно е да се предвидят действията на психичноболните, но Русия не би посмяла да нападне държава от НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Кремъл все още не е готов да действа открито срещу страните от НАТО. Това каза пред телевизия FREEДОМ генерал-майорът от резерва на СБУ, зам.-ръководител на СБУ (2014-2015), директор на Агенцията за реформа в сектора за сигурност и експерт по национална сигурност Виктор Ягун.

Така той коментира информацията на The Telegraph за това как може да изглежда руска атака срещу страни от НАТО. Според изданието тази атака може да бъде предшествана от няколко фази. Изданието смята, че подготовката за конфронтация с НАТО може да започне през пролетта на 2024 г. Прогнозите са, че Русия след псевдоизборите ще мобилизира 200 хиляди войници и ще започне нова офанзива срещу Украйна на фона на проблеми с подкрепата за Киев от западните партньори.

„Много е трудно да се предвидят действията на психичноболните хора. Но технически и технологично те сега не са готови за такива открити действия (срещу НАТО). Ясно е, че руснаците засилват хибридните процеси, защото има много сериозна следа във финансирането на определени политически структури, включително сред партньорите на Украйна“, каза Ягун.

По думите му Русия се е опитвала да търгува с украински територии, за да предизвика разпад на украинската държава.

„Няма нищо ново в това, защото по едно време Съветският съюз активно финансираше някои антиамерикански и антивоенни движения в Европа, от които израснаха огромен брой политици, останали в руската сфера на влияние. Идеята на Русия беше, че те се опитаха да провокират разпадането на Украйна, включително като дадоха подкуп като част от територията на Украйна на страни като Румъния, Полша, Унгария. Единствените, които потвърдиха, че са имали такъв разговор и им е предложено съвместно да контролират територията на Украйна, са поляците. Поляците категорично отхвърлиха това и го заявиха публично“, каза Виктор Ягун.

Той смята, че Русия може да извърши някакви действия, но не може да се каже, че нейните войски така открито ще преминат границата и ще преминат в настъпление срещу НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО