Даниел Митов: Не можем просто ей така да си играем с Външно министерство

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Начело на българската дипломация трябва да застане човек, който е „врял и кипял“ в тези среди и да е наясно с международната обстановка по света. Това заяви в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Не можем просто ей така да си играем с Външно министерство“, категоричен беше той.

По думите му най-вероятно става дума за лекомислени приумици на „Продължаваме Промяната“. Митов уточни, че не знае дали целта е саботаж на ротацията и отиване на предсрочни избори, или да се овладее институция с мотиви, които са плод на много странности.

„ГЕРБ до момента отстъпи от толкова много, че не знам какво ще обясняваме, ако дадем и Външно министерство“, добави той.

Митов подчерта, че от ГЕРБ искат да има усещане за партньорство. „В ГЕРБ винаги сме готови за избори“, допълни зам.-председателят.

Даниел Митов изрази мнение, че Украйна се нуждае спешно от муниции и западно оръжие, за да мине отново в контранастъпление.

Това ще стане, ако Западът продължи да подкрепя Украйна и да доставя повече въоръжение, отбеляза Митов.

В същото време пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Деница Сачева каза, че постът за външен министър е бил ясен от самото начало – той трябва да се заеме от човек на ГЕРБ и това е Мария Габриел.

По думите ѝ ГЕРБ имат достатъчно кадри за поста на външния министър.

Според Сачева никой няма ползи от нови предсрочни парламентарни избори. Постовете и позициите са уморителни за обществото и скоро време никой няма да е заинтересован от посланията на политиците, посочи тя.

Тя уточни, че е ясно записано в споразумението с ПП-ДБ, че след ротацията Денков трябва да е министър на образованието, а Мария Габриел да е премиер и външен министър. ПП-ДБ искат да говорят за ПП-ДБ, а ние искаме да говори за България, изтъкна Сачева. Мария Габриел положи усилия, за да може България да постигне напредък по външнополитическите цели. Нейният авторитет в Европа е безспорен с контактите и възможностите си и не изисква да сключва договори с лобистки фирми, заяде се Деница Сачева с ПП-ДБ и техните договорености с лобистки фирми в САЩ.

Деница Сачева защити МВР министърът Калин Стоянов с аргумент, че се справя добре с противодействие на нелегалната миграция на българо-турската граница. Тя се учудва защо ПП-ДБ не харесват вътрешния министър, като според нея може да има желание за политическо влияние в самото министерство.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО