Белгийският външен министър: Трябва да продължим да изтощаваме Русия с помощта на санкциите

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Белгийският външен министър Хаджа Лабиб в изказване пред комисията на Европейския парламент по външни работи от името на Белгийското председателство на Съвета на ЕС призова изтощаването на Русия с помощта на санкциите да продължи, за да не може страната да финансира войната, предаде БТА.

Тя отбеляза, че Москва използва дезинформация и пропаганда, за да изкривява обществения разговор в ЕС. Путин няма да се спре в Украйна, предупреди Лабиб. Задължително за ЕС е да остане на страната на Украйна, залозите са големи, тази война създава най-голямата заплаха за европейската сигурност и демокрация, предупреди тя.

По нейните думи се запазват съмненията в украинските способности за отговор на руското нашествие. Лабиб отчете, че устойчивостта на украинците остава забележителна. Тя настоя ЕС спешно да ускори доставката на снаряди и ракети за Украйна.

Приемането на Украйна в ЕС е въпрос на време, каза Лабиб. Тя съобщи, че през април Белгийското председателство на Съвета на ЕС ще свика среща, на която да бъде отбелязана 20-годишнината от най-голямото разширяване на ЕС. На тази среща ще бъдат поканени представители на всички кандидатстващи за присъединяване към ЕС държави, уточни министърът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО