Най-голямата катастрофа за руската армия от началото на войната

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Едно малко градче в Донецка област, което преди войната имаше население от 30 000 души, се превърна в най-голямата катастрофа за руската армия в Украйна. Това заяви военно-политическият наблюдател от групата „Информационна съпротива“ Олександър Коваленко пред OBOZ.UA.

Гневът и желанието за превземане на Авдеевка, която е буца в гърлото на руснаците от 2014 г., доведоха до истинска месомелачка в района, в която руските окупатори загубиха десетки хиляди войници и хиляди единици военна техника. Причината е проста: Владимир Путин има отчаяното желание да се похвали с някаква „епична“ победа.

Но вече може да се твърди, че Авдеевка се превърна в най-голямата и най-неуспешната – като се вземе предвид дължината на настъпателния фронт, размера на града и нивото на неговото значение – битка на руската армия в Украйна.

Общият брой на руските окупационни войски, съсредоточени в посока Авдеевка, достига 40 000 души и нараства с неуспеха на настъплението, увеличавайки се поради изтеглянето на сили от други плацдарми. Само според най-скромните оценки общият брой на загубите на руските окупационни войски за четири месеца надхвърли 15 хиляди убити.

Много е трудно да се каже с точно какъв е броят на убитите и ранени войници, както и унищожената техника, но според оценки броят на унищожената руска военна техника в Авдеевското направление е 700 единици.

В момента руските окупационни сили водят основно битки в градски условия. Те се опитват да разрежат града на две и да блокират украинската логистика. Ситуацията се усложнява от факта, че на руското командване е даден нов, по-твърд срок за пълното превземане на града.

Но какъвто и да е резултатът, руските окупационни войски отдавна загубиха битката за Авдеевка. През тези две години армията на Руската федерация непрекъснато се опозоряваше, демонстрирайки неспособността си да изпълнява ефективно задачите си. Но може би най-шумният и кървав срам се нарича Авдеевка.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО