Сарафов разкри, че и двама прокурори са били заплашвани през уикенда

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя на 11 февруари получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си, посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището ѝ открила кръст от клонки, каза Сарафов. Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

„Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях“, каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

„Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици“, призова главният прокурор.

Припомняме, че Съдийската колегия към ВСС на ръба на кворума изслушва Сарафов и Стайков за оказван натиск върху съдии от групата около убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Миналата седмица, по предложение на Драгомир Кояджиков, кадровиците насрочиха за днес изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради скандала с т.нар. частен „SS club“ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов, посочи lex.bg.

Оказа се, че четирима членове на колегията, включително и вносителят на предложението за изслушване, отсъстват. По искане на Атанаска Дишева, председателят на Върховния касационен съд и председателстващ заседанието Галина Захарова докладва, че поради отпуск не присъстват Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Така заседанието се провежда на ръба на кворума.

Същевременно председателят на ВКС обяви, че в 14.30 ч. трябва да напусне залата заради ангажимент, който не може да отложи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО