Защо и каква е координираната атака на Станишев и сие срещу Нинова и БСП?!

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Какво се случи:

От края на миналата седмица и цялата тази седмица са налице публикации на настоящи и бивши високо поставени кадри на БСП, които остро , грубо и необосновано критикуват Нинова и БСП . Това съвпадение на тази масирана критика не може да е случайно и явно има координирана атака срещу ръководството Партията , като фронтменът на тази атака този път се оказа Станишев. Това коментира д-р Събина Петканска .

Навярно много членове и симпатизанти и други като мен си задават точно този въпрос . Може ли да си член на БСП , от БСП да си евродепутат два мандата , и да не си спрял да критикуваш БСП и ръководството и . И не само това – да организираш и всички евродепутати на БСП да работят против партията .

Същият е и случаят с явните нарушения и предателство на петнадесет годишна политика на БСП за борба срещу модела ГЕРБ от общинските съветници на София .

Защо Станишев и сие атакуват БСП и Нинова :

Това поведение на Станишев и координираната атака от някакъв център, най- вече от бивши авторитети на БСП- като Станишев , Таков , младежкото БСП , Михаил Миков и представители на Левицата, срещу Нинова и ръководството на партията , неминуемо поставя въпроса какво се цели с тази координирана атака и защо е сега !

Отговора се съдържа в предстоящите събития на политическата арена в България , Европа и БСП .

И най- вече предстоящите избори за евродепутати на пролет , евентуалните парламентарни избори ,ако сглобката се разглоби ,а след това през есента и предстоящия конгрес на БСП, на който трябва да се избере и председател на Партията.

Навярно координираната атака срещу Нинова и ръководството е да се всее смут и несигурност всред ръководството и самата Нинова , както и всред структурите на БСП,които на някои места пострадаха и организационно на изминалите местни избори от Левицата и кадрите на президента . Като резултат-БСП да се представи зле на предстоящите европейски избори , ако има и на парламентарните и на Конгреса да се избере нов председател . Вероятно и да се повлияе на самата Нинова да се откаже да се кандидатира за нов мандат за председател .

Защо Станишев и сие не са прави с критиките си :

Първата основна критика е ,че БСП и Нинова не приемат безрезервно програмата и решенията на ПЕС по въпроси като джендърите , мигрантите , зелената сделка и други . Тема, която е много сложна и няма еднозначен отговор . Или поне не може да се приемат за правилни решенията на Европейските и американските левичари за налагане на джендър идеологията ,с която се изкривяват основни общочовешки ценности , за безконтролното отваряне на границите на Европа за чужденци, които започват да променят културния и християнски облик на Европа , за различните зелени политики ,които правят Европа неконкурентоспособна спрямо САЩ , Китай , Индия ,Русия и като цяло с останалия свят.

Най- вероятно изкривените левичарски идеологии приети от много леви Европейски партии , сблъсквайки се с реалността , като войната в Украйна и замяната на еднополюсния свят с многополюсен , ще се откажат от досегашните си нелогични политики и идеологии .

И ще се окаже дългосрочно, че вижданията и политиката на БСП водена от Нинова са стратегически по -правилни и полезни не само за България но и за Европейския Съюз.

Втората основна критика на Станишев към БСП и Нинова е -защо Нинова не прави компромиси и не обединява всички леви формации като АБВ , Движение 21 , Изправи се БГ , Левица и т.н. Партии, които произлизат от БСП и се наричат леви, но които имат вече много различна идеология , програми и виждания, различни от тези на БСП за мястото на България в ЕС и света .

Това беше неговата основна грешка, когато Станишев беше Председател ,която нанесе непоправими вреди и щети на БСП от които БСП още не може да се оправи и до сега .А именно-

БСП да влиза в безпринципни и многобройни коалиции с партии

не само с различни идеологии и програми , но и състоящи се само от техните ръководства или от един файтон хора . БСП да осигурява на ръководителите на тези партии избираеми места в кандидат депутатските и за общински съветници листи, за сметка на изявени свои авторитетни дейци . Практика, която продължи много години , която демотивира структурите и кадрите на БСП , отблъсна много инициативни членове на БСП от партиен живот , направи членството в БСП безсмислено, защото на избираеми места започнаха да се появяват личности чужди на Партията . Често започнаха да се появяват лица, лично близки до определени влиятелни общински и областни ръководители на БСП и заобикаляйки партийните правила , чрез коалиционни партньорство , да заемат избираеми места .

Питам се Станишев не вижда ли пагубното отражение на тази негова политика за БСП , и резултатите при ДПС и ГЕРБ например, които имат точно обратната програмна , организационна , коалиционна и кадрова политика,а от там и политически резултати .

Станишев не е прав и по третия въпрос, по който критикува Нинова . Защо БСП и Нинова оттеглили доверието си към Общинските съветници на София . Същите ,които пренебрегнаха не само решенията на Националния съвет на БСП, но и политиката водена от 15 години на БСП за борба със статуквото ,наложено от ГЕРБ . Станишев не е ли на ясно ,че всяка партия е длъжна да има идеология , програма , цели и партийните функционери и членове да се съобразяват с тях , да не ги нарушават и да ги спазват . Не разбира ли ,че с позицията си на критикуване на БСП и Нинова и защита на нарушителите , той допринася за разкол в БСП и за бъдещ слаб обществен авторитет !

Как би трябвало да реагира БСП на тези критики:

Според мен БСП трябва да не се съобразява с организираните критики на Станишев и сие разбирайки ,че целта им е да се представи БСП зле на предстоящите европейски избори и това да помогне за овладяване на Партията от Левицата или Трети март .

БСП трябва да актуализира идеологията , програмата и вижданията си за членството на България в ЕС , за Шенген и да започне нейното разясняване на българското общество възможно най -рано . С цел посланията за виждането на европейското развитие на България да стигнат до възможно най- много хора , включително и до негласувалите до сега ,с целта тези граждани да бъдат привлечени от идеологията , програмата и целите на Партията и да гласуват за БСП .

БСП би трябвало да използва предстоящите избори за европейски парламент и да обнови структурата си като на всички ключови места като областни и общински председатели се изберат авторитетни сред обществото личности, които приемат идеологията , програмата и целите на БСП и ясно разбират разликата с Левицата , Трети март , Движение 21 и т. н и се разграничават от тях . Като се предлага на всички досегашни членове на тези леви парти и ако имат желание да се присъединяват към БСП .

И БСП да започне работа всред гражданите като представя идеологията , програмата и целите си от които да се разбира ,че представителите и ще работят за обществото и Българя , за търсене и спечелване на общественото доверие и добро представяне на предстоящите избори за Европарламент .

Д-р Събина Петканска

Сливен

15.02.2024 г .

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО