Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Нотариалната камара предложи промени в Закона за наследството, иска публичност при отваряне на завещанията

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството. Промените засягат частта за публичност при обявяване на завещанията.

„Целим осветляване на техническия момент, когато намерено завещание се отваря и се чете. Искаме да създадем публичност. Да се осведомят наследниците по закон и да присъстват. Да се даде срок от 30 дни, могат и преди този срок да отидат при нотариус и с протокол да се удостовери тяхното присъствие“, разясни председателят на Нотариалната камара Димитър Танев в „България сутрин“.

По думите му завещанието има стойност на нотариален акт. То може да бъде написано на амбалажна хартия с едно или пет изречения, но да има стойността на сложен нотариален акт от 20-30 страници, подчерта гостът.

От липсата на публичност се възползват хората, които създават фалшиви завещания, предупреди Танев пред Bulgaria ON AIR.

„Предлагаме нещо елементарно, което може да стане с изменение на един текст от Закона за наследството. Предлагаме и възстановяването на завещание, което е написано на компютър. Въпросът е да има двама или трима свидетели при написването. Това е гаранция, че завещанието не е подправено“, каза още председателят на Нотариалната камара.

Събеседникът добави, че нотариусът не носи абсолютно никаква отговорност и не може да проверява дали едно завещание е автентично или не. Това не го проверява и съдът.

„Много колеги отказват да приемат завещания, за да нямат неприятности. Завещанието е нещо много съществено в базата данни на Нотариалната камара – над 80 хил. завещания са. Регистъра го има в 12 европейски страни. Ще депозираме искания, докато не стане този регистър. Технологично сме готови да го направим в нашия сайт. Изисква се промяна в наредбата за архивите, която сме предложили“, обясни Танев.

Той уточни, че при 80 хил. завещания се спори по няколкостотин и не става дума за масовост. Но зачестяват неавтентичните завещания и става трудно да се разпоредиш с имота.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО