Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Politico: Украйна има амбициозна военна цел

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

„Украйна има амбициозна военна цел за тази година – удръжте!“, пише европейската редакция на Politico.

Това е третата година от пълномащабната война на страната с Русия и десетилетие, откакто Москва незаконно анексира Крим и постави началото на конфликта в Източна Украйна. След отчаянието при първоначалното нападение, последвано от нарастващи надежди за бърз обрат, фактите на фронтовата линия сега сочат година на застой.

Войниците на Украйна са изтощени, армията изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана, а оръжия като изтребителите F-16 и произведената в САЩ армейска тактическа ракетна система MGM-140 (ATACMS) все още не са пристигнали в значителни количества.

Тази година ще бъде година на „възстановяване и подготовка и от двете страни, както 1916 г. и 1941-42 г. през последните световни войни“, заяви Марк Тис, който миналата година се пенсионира като заместник-министър на отбраната на Белгия с чин генерал-лейтенант.

Поглед напред

За да прецени перспективите за следващата година, Politico е помолил анализатори, действащи офицери и военни експерти да изкажат мнението си за хода на войната.

Никой не можа да представи точна пътна карта за 2024 г., но всички се съгласиха, че три основни фактора ще определят траекторията на следващите месеци. Първо, тази пролет става въпрос за управление на очакванията, тъй като Украйна няма да разполага с оборудване или персонал за започване на значителна контраофанзива, второ, Русия, с помощта на съюзниците си, си е осигурила артилерийско превъзходство и заедно с безмилостни наземни атаки удря украинските позиции и трето, без западна противовъздушна отбрана и ракети с далечен обсег, както и артилерийски снаряди, Киев ще се бори да организира надеждна, устойчива защита.

„Годината ще бъде трудна, никой не може да предвиди от коя посока ще тръгне Русия и дали ние ще напреднем тази година“, коментира Тарас Чмут, украински военен анализатор и сержант от резерва на морската пехота на Военноморските сили.

След многоседмични кървави боеве този месец Русия най-накрая превзе крепостния град Авдеевка. Без да правят пауза за отдих, нейните военни продължиха да атакуват други ключови украински опорни пунктове и логистични центрове: Работино в Запорожка област, Купянск в Харков и Часив Яр в Донецка област.

„Решаващият фактор е способността на Украйна да установи благоприятни отбранителни позиции“, е коментирал пред Politico при условие за анонимност служещ германски офицер, който наблюдава конфликта.

Русия е в състояние да напредва, защото не се интересува от живота на своите войници. Украинските военни смятат, че превземането на Авдеевка е струвало на Русия 47 000 войници, докато Андрей Морозов, руски провоенен блогър, който по-късно се самоуби, пише, че армията е загубила 16 000 души. Украинският президент Володимир Зеленски изчислява, че Русия е загубила по седем души на всеки убит украинец.

В допълнение към това пренебрежение към собствените загуби Русия успява да пречупи украинската отбрана с артилерийското си превъзходство.

Също така отбелязват значително увеличение на военното производство в самата Русия и мащабни доставки на боеприпаси, камикадзета и балистични ракети от Иран и Северна Корея. И всичко това на фона на прекъсвания в доставките на западно оръжие за Украйна.

Aнализаторите на Politico отбелязват и забележима промяна в приоритетите на Украйна по отношение на това какви оръжия иска от западните си партньори. На 20 февруари министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров и главнокомандващият на въоръжените сили Александър Сирски проведоха телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Неназован участник, присъстващ по време на разговора, е заявил пред европейската медия за настоящите приоритети на Украйна за нови оръжейни доставки.

Според него, както и преди, Украйна иска възможно най-много системи за противовъздушна отбрана, но вместо бойни самолети или танкове, Киев вече търси дронове за наблюдение и нанасяне на далечни удари. Украинците също се нуждаят от системи за електронна война, за да блокират руски дронове и балистични ракети.

Отделен проблем за Украйна е необходимостта от допълнителна мобилизация, което е непопулярно решение.

„Друг проблем за Украйна е запазването на вярата. Песимизмът до голяма степен се обяснява с факта, че доставките на помощи се забавиха през последните месеци“.

Украинската армия наброява 800 000 души, а резервът е над милион. Усилията за увеличаване на броя чрез намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години, което би добавило около 400 000 мъже към армията, срещнаха яростна съпротива. Генералите на Украйна обаче се нуждаят от повече хора, за да могат да изместят изтощените войници от фронта и да изградят нови части от обучени и отпочинали войници.

Тази година „ще бъде година на стратегическо изграждане и отбрана както за Украйна, така и за евроатлантическата общност – време за изграждане на необходимата военна и индустриална база“, смята министърът на отбраната на Естония Хано Певкур.

„До 2025 г. Украйна може да има достатъчно умения и средства, за да победи Русия.

Но Русия е движеща се мишена, която постави икономиката си на бойна нога и сега произвежда нови танкове, самолети, ракети и артилерия, както и претърсва складове от съветската епоха за оборудване и боеприпаси.

Най-мрачният час

Друг проблем за Украйна е запазването на вярата.

Повечето европейци подкрепят Киев, но преобладаващото мнозинство смята, че ще загуби войната.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО