Бойко Борисов проговори за Пътната карта и „Турски поток“: Аз се гордея с това, няма да ме уязвите

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Бойко Борисов обяви в отговори на въпроси на „Дневник“ в Народното събрание, че се гордее с построяването на газопровода „Турски поток“ през България.

Поводът да бъде попитан за него е публикация на „Капитал“, която информира за откритата през изтекла кореспонденция на руски политици пътна карта за построяването на съоръжението и според изданието доказва, че изграждането на трасето е било предварително договорено, а последвалите процедури са били проформа.

„Това са глупости“, отвърна Борисов на въпрос защо, ако процедурите по изграждането на газопровода са безпроблемни, пътната карта не беше обществено достояние. Вече е известно, че документът за „Турски поток“ е подписан през юни 2017 г., а тогавашният премиер Борисов иска Пътната карта да бъде утвърдена от Народното събрание.

До тази стъпка обаче не се стига, а години по-късно (през 2021 г.) министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков обявява, че документът не може да бъде намерен в подчиненото му министерство.

„Аз се гордея с това. Не само, че няма да ме уязвите, но в момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, за Украйна впоследствие, Унгария, Австрия, Северна Македония, се дължи само на построеното от нас“, гласи отговорът на Борисов на въпрос защо пътната карта е била скрита. Председателят на ГЕРБ продължи:

„В Белия дом, на междуправителствено заседание, президентът на Съединените щати ми каза буквално: „Окуражавам те да направиш „Балкански поток“. Точка.“

„Трасетата през Турция и Гърция са огромните потоци, които заобикалят Украйна. Ние трябваше да се съгласим. Ако не го бях направил, трябваше да останем без нищо, да нарежем на скрап тръбите“, заяви бившият премиер.

„Асен Василев му сложи такса, значи е нещо много хубаво, което е 100% на държавата, дава възможност, ако работеха както трябва, да сме направили вече двете разширения, да се строят, да диверсифицираме Украйна от догодина“, продължи Борисов в защита на построяването на „Турски поток“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО