Любомир Стефанов: Правителството, макар и нежелано, е необходимо

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Съществува напрежение в съставните части на управлението, но то за никого не е изненада. Проблемът произтича от липсата на комуникация, от неотработения канал за общуване за толкова месеци.

Това коментира пред БНР-Радио София д-р Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет, в края на седмицата, която донесе оставка на акад. Николай Денков като министър-председател и се очаква процедурата по договорената ротация.

„Оказа се, че моментът (на оставката) е хем очакван, пък хем не сме готови за него. Напрежението е зрелищно, на моменти гротескно, излишно. След политическото надцакване и наддаване, очаквам утре и вдругиден разговорите да преминат в преговори. На никого не му е приятно в коалицията, но се налага с нормални стъпки да се премине в следващата фаза на управление“, смята той.

Според Стефанов предстоящите евроизбори също са фактор за подобно поведение на политиците. Всяка партия в коалицията трябва пак да обяснява на ултрасите в електората, че правителството, макар и нежелано, е необходимо.

Политологът смята, че няма причина да не се изпълни ротационната формула два пъти по 9 месеца плюс два пъти по 15.

По думите му ДПС не е в управлението, а е където му е най-удобно и поддържа цената си. Делян Пеевски се утвърждава като острие и създава лошо впечатление. Все пак парламентарната математика изисква подкрепа и от ДПС.

Той подчерта, че президентът ще си изпълни ролята на администратор. „Взеха се мерки и служебните правителства не могат да бъдат нещо повече от служебни правителства. Политическите опоненти на Румен Радев едва ли са очаквали нещо друго от това, което той прави в момента.“

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО