САЩ са шокирани от бруталния побой с чук над Леонид Волков

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Литовската полиция съобщи днес, че е започнала разследване на вчерашното нападение срещу Леонид Волков, дългогодишен съветник на покойния руски опозиционер Алексей Навални, след като е бил атакуван с чук пред дома си във Вилнюс, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Волков е бил нападнат вчера със сълзотворен газ и чук, в разултат на което има счупена ръка, синина на челото и рана на крака, съобщи бившата говорителка на Навални Кира Ярмиш. Волков заяви на профила си в „Телеграм“, че днес се е прибрал вкъщи от болницата, след като е получил лечение, допълвайки, че е бил ударен около 15 пъти с чук по крака.

Разследва се „лека телесна повреда“, заяви пред Ройтерс говорител от литовската полиция, който допълни, че все още няма идентифицирани заподозрени. Няколко полицейски екипа, включително и елитен антитерористичен, са разследвали през нощта местопрестъплението край дома на Волков в северните покрайнини на литовската столица.

Волков често си е навличал гнева на руските власти, с организиране на антиправителствени протести от Вилнюс и настояване за освобождаването на Навални от затвора. Посланичката на САЩ в Литва Кара Макдоналд заяви в социалната мрежа „Екс“, че е „шокирана“ от новината за нападението срещу Волков.

„Неговата непреклонност и смелост, изправен пред най-новите опити да му затворят устата и заплашат, са вдъхновяващи. Екипът на Навални остава изявен глас срещу потисничеството и бруталността на Кремъл“, заяви Макдоналд.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис вчера нарече инцидента шокиращ и заяви, че извършителите трябва „да отговарят за престъплението си“. Няколко от членовете на политическата организация на Навални – Фонд за борба с корупцията, живеят в членуващата в ЕС и НАТО Литва, след като избягаха от Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО