Макрон говори за изпращането на френски войски в Одеса

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Френският президент Еманюел Макрон е споделил в тесен кръг по време на събитие в Елисейския дворец, че ще изпрати френски войски в украинския град Одеса, пише френският вестник Le Monde.

Това се е случило на 21 февруари, разкриха източници на изданието. Само няколко дни по-късно пред медиите Макрон открито говори за възможността НАТО да изпрати свои сухопътни сили в Украйна срещу руската армия. Тази идея все пак към момента среща сериозен отпор както от САЩ, така и от повечето други страни в НАТО.

„Ще трябва да изпратя момчета в Одеса следващата година“, е заявил Макрон, чиято позиция спрямо Русия бележи огромна промяна. В началото на пълномащабната война и преди нея Макрон беше умерен и не искаше да си навлича гнева на Кремъл. Сега изглежда, докато САЩ се колебаят дали да продължат да помагат на Киев, Макрон иска да заеме лидерска проукраинска позиция в Европа.

Към днешна дата думите на Макрон не срещат подкрепа в НАТО, а сигналите от Украйна също са ясни: не искаме войници, а оръжия. Украински депутати коментират, че без разрешение на Радата в Киев чужди войски не могат да влязат в Украйна.

Друго френско издание – l’independant, пише, че по думите на Макрон френски войски могат да бъдат изпратени в Украйна при пробиване на фронта в две посоки – към Одеса и Киев. При този сценарий може да се стигне до намеса на Париж. Това обаче продължава да е хипотетичен сценарий, защото подобна намеса трудно би се осъществила без единомислие в НАТО.

Кремъл, от своя страна, продължава да отправя ядрени заплахи към страните от НАТО, които помагат на Киев да се защити срещу руската агресия. Руският президент Владимир Путин нарече ядрените оръжия на страната си „по-съвършени“ от тези на САЩ и увери, че арсеналът винаги е „подготвен“ за ядрена война. „Само ние и американците наистина имаме триади (начин на организация на ядрените сили, включващ междуконтинентални балистични ракети, стратегически бомбардировачи и подводници). И тук сме много по-напреднали. Целият ни ядрен компонент е по-модерен“, заяви Путин в интервю за руски медии.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО