Тръгна литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит ВИДЕО

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Започна литийното шествие с тялото на патриарх Неофит от катедралния храм „Свети Александър Невски” до „Света Неделя”, където той ще бъде положен.

Гаубично оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, пренесе тленните останки на негово светейшество. В шествието участват и гвардейци.

То премина през централните улици на София – „Оборище”, „Георги Раковски”, бул. „Цар Освободител”, булевард „Княгиня Мария Луиза” и завърши в храма „Света Неделя”.

Тленните останки на патриарха ще бъдат положени до тези на екзарх Йосиф.

В шествието са председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО