Белгород е във война: руски бойци атакуват военни обекти, губернаторът призова населението да се крие

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Руската Белгородска област е във война. Руски бунтовници, противопоставящи се на режима на Владимир Путин, атакуват военни обекти в Белгород и цялата област, докато във федерацията се провеждат президентски избори.

В областта беше обявена въздушна тревога. Областният управител Вячеслав Гладков обяви ракетна заплаха и призова населението да се укрива, предаде „Радио Свобода“.

Легионът „Свобода за Русия“, воюващ на страната на Украйна, предупреди, че ще извърши масирани атаки срещу военни обекти и позиции на руските въоръжени сили в Белгород. Руски канали в Телеграм също съобщават за взривове и експлозии в областта.

Руски медии съобщават, че са нанесени удари по жилищни сгради в Белгород и областта, а над 60 автомобила са изгорели при обстрела. Руските медии съобщават, че районът до границата с Украйна е бил атакуван от украинските сили. Киев твърди, че подкрепя руските бунтовници, но те не са под контрола на ЗСУ, а са отишли да „гласуват“ за президент на Русия.

Нападенията на руските легионери се случват на фона на президентските избори в страната. Централната избирателна комисия обяви, че избирателната активност на президентските избори към момента е над 50%. Владимир Путин утре ще получи нов президентски мандат, тъй като няма никаква опозиция на вота, а властите извършват репресии срещу всеки, който се противопостави на войната и Кремъл.

Руското министерство на отбраната съобщава, че е свалило петнадесет ракети RM-70 „Вампир“. По-рано същото министерство съобщи, че армията на Путин е е отблъснала нови опити на въоръжени групи да нахлуване през границата от Украйна. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че търговските центрове ще останат затворени утре и в понеделник, а училищата в Белгород няма да имат занятия в понеделник и вторник заради обстановката.

Руският доброволчески корпус (също легион, съставен от руски бойци) обяви, че войските на Путин се крият зад цивилни като жив щит. „Във връзка с провеждането на военна операция на територията на Курска и Белгородска области, отново призоваваме за спешна евакуация на жителите на Белгородска и Курска област. Спасете живота си и живота на децата си! Нашата задача е да осигурим максимална сигурност на местното население“, предупредиха вчера от корпуса.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО