ПП-ДБ: Сваляме доверието си от Мария Габриел като кандидат за премиер

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Списъкът, който бе представен днес на президента Румен Радев, не е съгласуван с нас. Това каза Николай Денков. Той отрече, че някой от групата на ПП-ДБ е подписал текста на Споразумението и поясни ,че е подал декларация, че не желае да бъде включен в този състав на кабинета..

„Излишно казахме на Мария Габриел, че след приключване на преговорите искаме няколко часа, за да консолидираме позицията си. Бяхме готови да продължим разговорите, за да изгладим противоречията. Но ГЕРБ напуснаха преговорите и отидоха при президента“, допълни той.

Според Кирил Петков Габриел се е поддала на натиск от страна на Бойко Борисов и Делян Пеевски. „Такъв човек не може да е премиер. За да станеш премиер, трябва да си силен и да не се навеждаш. Силно съм разочарован от нея. Борисов се скри, той не дойде на преговорите, не си вдигаше телефон Той вероятно избра дружбата си с Пеевски пред България“.Петков обяви, че ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел като кандидат за премиер.

Атанас Атанасов посочи, че половината от посочените кандидат – министри в списъка на Габриел не са давали съгласието си. Според него, подписаният указ от страна на президента Радев при това положение може да е в нарушаване на Конституцията. „Оттеглете си указа“, призова Атанасов.

Асен Василев също каза, че не е бил давал съгласието си за участие в правителството, предложено от Габриел по-рано днес: „Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на таи държава, може да си позволи“.

Той каза, че Габриел е „може би най-новото лице на мафията в България“.

„На 20 февруари обявихме нашето предложение за преговорна позиция. Това предложение предизвика огромен скандал – първото беше реакцията от ГЕРБ, а след това беше господин Пеевски, който се взриви“, заяви Иванов.

Той определи Делян Пеевски като брокер и посредник и добави, че именно заради предложенията в меморандума на ПП-ДБ лидерът на ПГ На ДПС е реагирал така.

„От 20 февруари до 6 март имаше 15 дни, в които тези преговори можеха да започнат. Те започнаха на 9 – след подаването на оставката“, добави той.

По думите му няколко пъти по време на преговорите са се правили опити те да бъдат взривени. Според Христо Иванов това се дължало на факта, че ДПС нямало да имат гарантирани места в регулаторите.

„Напускаха се преговорите няколко пъти без обяснение защо“, каза още той.

„Ние нямаме подписано споразумение и те не могат да ни покажат подписано споразумение. В споразумението останха спорни въпроси. Те няма да могат да ви покажат подписан документ“, категоричен бе Христо Иванов.

ПП-ДБ били предложили девет души за министър на електронното управление, а десетият бил предложен от Мария Габриел. Христо Иванов каза, че хора от ПП-ДБ се свързали с него, но се оказало, че с него никой не бил разговарял предварително.

Според него от ПП-ДБ са водили преговорите добросъвестно, но са усетили, че има отдръпване на ГЕРБ при залагане в Споразумението на мерки, гарантиращи участието само на двете коалиции в процеса на излъчване на експерти за регулаторите и ограничаване ролята на ДПС.

„Неудобно е да се назове като проблем Споразумението и затова се търсят други поводи. Днес ние се разделихме с Габриел без ясно съгласие, има неясни въпроси, по които нямаме отговор. Имаше предложения за различни хора за министри. Лъжа е, че не сме допускали компромиси, че не сме приемали мнението на отсрещната страна. Предлагахме различни решения за всяка една спорна тема, но от ГЕРБ напуснаха преговорите. Попитахме Мария Габриел дали има състав на Министерски съвет, тя отговори отрицателно“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО