Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Паника в Украйна: руската армия тръгва към Харков

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Паника в Украйна: руската армия тръгва към Харков

Русия в момента прави всичко възможно, за да предизвика паника сред украинското население.

Центърът за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна реагира на информацията, разпространена от руската пропаганда, относно възможна нова офанзива на страната-агресор срещу Харков.

Москва умишлено се опитва да сплаши украинците, разпространявайки дезинформация чрез своите медийни канали. Информацията за руските приготовления за атака срещу Харков е част от кампанията на противника за „пропаганда на страха“ и не отговаря на действителността, посочва центърът.

Врагът е способен да тероризира Харков само чрез обстрел. За истинска офанзива той няма да има ресурс, подчерта украинският лейтенант Андрей Коваленко. „Русия няма ресурсите да атакува Харков. Всичките им истории за готовност да обкръжат града са предназначени за вътрешна и външна публика и са част от кампанията за „пропаганда на страха“, каза той.

Според него приказките за 350 хиляди военни, които искат да наемат за тази задача, засега са само приказки. „Врагът е способен само да обстрелва и тероризира града и под този терор той адаптира наратива за офанзива, която е невъзможна“, каза военният. По думите му украинските сили са подготвени за всички възможни заплахи.

В редица руски сайтове се появи информация за възможна офанзива срещу Харков. Mk.ru написа, че въоръжените сили на Украйна са започнали да натрупват голям военен контингент край Харков. Руските войски рано или късно ще поемат контрола над региона, така че украинските въоръжени сили се подготвят за това, твърди сайтът.

Meduza написа по-рано, позовавайки се на източници в Кремъл, че Владимир Путин може да прекрати войната, ако превземе Харков – вторият по големина град в страната. За него това ще е символична победа. The Telegraph пък съобщи, че Киев е започнал да изгражда 2000 км укрепления, готвейки се за нова руска офанзива. Украинските сили в момента изпитват недостиг на боеприпаси и спешно се нуждаят от западната помощ. Според някои европейски издания ситуацията за Украйна на фронта вече е критична.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО